2009. máj. 3.

Burial-Four Tet közös EP - mi a szösz?

Irogatom a beadandómat, aztán pihenés közben mibe futok bele a neten? Hát nem egy Burial/Four Tet kollaborációba? Az EP még annyira friss, hogy last.fm-en is alig hallgatták, szóval most nagyon up-to-datek vagyunk. Hogy pontosan mi ez, meg hogyan azt most nem tudom megmondani, mert 1. nincs most időm végignyálazni a guglit ezért, 2. ha lenne se biztos, hogy kiderülne sokkal több, ismerve Burialt.
Annyit azért elmondok gyorstalpalónak, hogy a két srác napjaink legfontosabb producerei között van számontartva. Four Tet már jó régóta szállítja a megbolondított, csilingelős-recsegős akusztikus elektronikáit, míg az egészen tavaly nyárig anonim Burial két, dubstepbe sorolható albumot készített, amit szokás a műfaj legjobb darabjai közé besorolni. Ez a két úriember dobta tehát össze, amilye van. A végeredmény meg egyszerűen zseniális. A Moth kicsit keményebb 4/4 alapon, de összességében nagyon finoman építkezve hipnotizál, míg a Wolf Cub erőteljesebb Burial-hangzással, széttördelt dubsteppel, a háttérben viszont a Four Tettől megszokott akusztikus kísérettel nagyjából tartja a szintet (a végén egy rövid, de hátborzongató női vokállal).
Manapság, amikor minden hónapokkal előre le van fixálva, és annyira nehéz meglepetést okozni, igazán üdítő egy ilyen megjelenés. Különösen ha ennyire jó, mint ez. Direkt linket nem adok, mert megtalál a Jeszenszky, de én ezen a blogon leltem rá.