2009. ápr. 1.

What The Holy Post? #1

A What The Holy Video rovatunk mintájára, az interneten fellelhető hírportálokról és blogokról gyűjtögetünk olyan bejegyzéseket, amikkel halvány fogalmunk sincs mit csináljunk. Az első egy teljesen random szörfölgetés végeredménye, amely a náci vezér gyerekkoráról tár fel újabb infókat.

Rajzfilmfigurák képei után kutatva, Donald Soffritti oltárian vicces öreg szuperhőseire kattintva találtunk a 123.hu nevű weboldalra (amin ugyan első ránézésre még talán látunk is valami érdekeset, de a K&H Jamiroquai „„imitátor” imitátor” , úszó kisgyerek, hullámvasút is színes duplo kombót tartalmazó fejléc nem ígér túl sok jót).Az infúzióra kötött Pókember és a bélgázt eregető Superman nézegetése közben pedig természetes, ha a kapcsolódó linkek közül a Hitler nevét tartalmazó hivatkozás felkelti az ember figyelmét.
Eszerint a 2008-as cikk szerint egy norvég privát háborús múzeum igazgató A.H. monogrammal ellátott Disney figurákat talált, A. Hitler szignóval ellátott festmények mögött. William Hakvaag szerint ezek tuti, hogy a náci vezér rajzai, az idő stimmel, és hosszabb kutatásai alapján kiderítette,hogy Hitler szerint a Hófehérke és a Hét Törpe volt legjobb film. Ever. Meg különben is miért dugtak volna el hamis Szende, Morgó, Kuka képeket egy Hitler stílusával megegyező tájkép mögé?

Kapcsolódó linkek:

Kitágult a RéS

Elindult a Krétakör városterápiás akciósorozatának első fordulójának második része, a Rés.
A Gödör földalatti termében, körülbelül 30 diavetítőn bemutatva végre megismerjük a szabadulóművészt, betekintést nyerünk a projekt fázisaiba, a Schilling-Sárosdi baba növekedésébe és megszületésébe. Elsőre úgy tűnhet, hogy nem tudunk mindenre koncentrálni, nem látunk be mindent, de ha követjük a diavetítők ritmikus kattogását, akkor egy egyedi, elgondolkodtató multimédiás installációban lehet részünk ingyen naranccsal.
A szokásos fotóriportunkat ITT találjátok, a szokásos flickr set formájában, a csalogató képeket pedig alant.

Kapcsolódó linkek:
Fotóriport a Temetőről
RéS Flick Set
A szabadulóművész apológiája
Krétakör blog
Artproletarz

Budapesti kiállításdömping


Különös tehetséggel megáldott lehet az, aki az elkövetkező majd három hétben Budapest belvárosában bóklászva, nem botlik bele legalább egy kiállításba. Pontosabban, egyáltalán nem fog megfordulni abban a 30 kávézóban, szórakozóhelyen, illetve galériában, ahol a PortfolioPoints keretén belül, április 1. és 18. között 30 fiatal képzőművész legújabb megvalósult munkáit és ötleteit állítják ki.
Láthatóak lesznek grafikák, graffitik, printek, stencilek, mozaikok és fotók, festett képek és látványtervek, többek közt (és tényleg a teljesség igénye nélkül) a következő alkotóktól: Antal Barbara, Stark Attila, Ritter Ottó, Graffiti Cream, Krea Kortárs Művészeti Iskola.

Szervező: Neopaint.hu

2009. márc. 29.

13. Francia Filmnapok/ Beharangozó

Kis hazánkban immár 13. alkalommal kerül megrendezésre a Francia Filmnapok, mely a hagyományokhoz híven ezúttal is arra hivatott, hogy bemutassa az idén magyar mozikba kerülő francia filmek gyöngyszemeit a nagyérdeműnek.


8 vidéki nagyvárosban, így Debrecenben, Pécsett, Egerben, Kecskeméten, Győrött, Szegeden, Szolnokon és Miskolcon április 15-26. között, míg Budapesten a Corvin moziban április 16-19-ig nézhetjük meg a filmalkotásokat.

A filmnapok megnyitója április 2-án csütörtökön, 12.30-kor lesz a Corvin Filmpalotában, az esemény díszvendége pedig Laurent Cantet lesz, az Arany Pálma díjat nyert Az Osztály című film rendezője. Az idén Oscar-díjra is jelölt drámát április 19-én vetítik majd a Corvinban.

Depardieu
közelmúltban elhalálozott fia, Guillaume is látható lesz a Versailles című keserédes történetű filmben, melyben hajléktalant alakít. A másik "Depardieu-gyerek", Julie is felbukkan a filmvásznon, a II. világháború idején játszódó Kémnők című filmben, melynek főszereplője Sophie Marceau.

A 7 játékfilm mellett, a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is lesz rövidfilm-összeállítás, köztük Jeanne Moreau egyik alkotásával.

A filmekről itt olvashattok, a részletes programot pedig itt találjátok.
Aki teheti, menjen el. Mi időben szóltunk.