2009. márc. 23.

16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál/ Prológus

Az idei Titanicra közel 200 film érkezett melyet a zsűri 56ra redukált. Ez is mutatja, hogy kis hazánk már fogékony a filmművészetre és egy minőségi fesztivál keretein belül bemutatni és díjaztatni is tudja őket. Ezek lényegében nevezett alkotások, de meghívott filmek is láthatóak lesznek. Ezen a magyarországi legnagyobb nemzetközi filmes eseményén 26 ország 56 alkotása szerepel, amelyek 8 különböző szekcióban kerülnek bemutatásra.

Versenyfilmek, amik idén a Hullámtörő díjért mennek (ami a szép szobrocskán kívül 8000 euro-t takar):

  1. 9mm, (Belgium, 2008; Taylan Barman),
  2. Éhség, (Nagy-Britannia, 2008; Steve McQueen)
  3. Észak, (Norvégia, 2009; Rune Denstad Langlo)
  4. Gyermekek gyermeke, (Japán, 2008; Hagiuda Koji)
  5. Három asszony, (Irán, 2008; Manijeh Hekmat)
  6. A legboldogabb lány a világon,(Románia, 2009; Radu Jude)
  7. A másik orcádat, (Franciaország, 2008; Jean-Xavier de Lestrade)
  8. Nem tudok élni nélküled,(Tajvan, 2008; Leon Dai)


Ezeken kívül a korábbi évekből ismert blokkok mellett idén a Északi Fények szekció is szerepet kap, ahol a legjobb finn, dán és izlandi filmek lesznek láthatóak. Többek között a tavalyi nyertes és idei zsűri elnök, Baltasar Kormákur új filmje, a Fehér nászéjszaka.


A fesztiválprogramból most sem hiányozhatnak a távol-keleti filmek, melyek évről évre permanensen jelen vannak a Titanicon. 2009-ben a Mocsok című akcióthriller a triádok bűnös világát a műfajtól szokatlan felfogásban, realisztikus akciójelenetekben bővelkedve tárja a néző elé.

Nem elhanyagolható információ, hogy az idei fimszemlén egy Oscar-díjas dokumentumfilmet is vetítenek, Ember a magasban címmel. A francia alkotás Philippe Petit kötéltáncos hírhedt mutatványát és körülményeit mutatja be. A Férfi 1974-ben engedély nélkül sétált át a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen. Mindenféleképpen érdemes megnézni!


A Mocsok stábja tudósít a filmekről, döntésekről, és a fesztivállal kapcsolatos eseményekről.

De azért tessék csak kimozdulni, nézni és látni!


További infók:
www.titanicfilmfest.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése