2009. márc. 21.

"az első jazz-hegedűs, aki van olyan izgalmas, mint egy szaxofonos"

Sajnos arról már lekéstünk, hogy a Pécsi Tavaszi Fesztivál már harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Jazz Hétvégéjét úgy ámblokk ajánljuk nektek, mivel ma fejeződik be a kétnapos esemény. Amire viszont minden pécsit buzdítunk, hogy menjen el, mert nagyon jó a mai program.

A szokásos helyszínen, az Uránia Moziban lesznek idén is a koncertek, a mai, szombati napon az első fellépők a David Yengibarjan, Dresch Mihály és Lukács Miklós alkotta jól ismert örmény-magyar trió a Trió Yengibarjan, akik előszeretettel ötvözik a kortárs komoly zenei hangzást, a progresszív jazz és az autentikus népzenei hagyományokat. Talán ők egyedül is el vinnék a hátukon az estét, de csak ezután jön a nagyobb attrakció.



(a youtube-on fellelhető egyetlen Trio Yengibarjan felvétel, más magyar zenészekkel kiegészítve)

Az est nagy szenzációja a francia hegedűvirtuóz, Jean-Luc Ponty (ejtsd: ponti), aki a saját projectein kívűl részt vett a Mahavishnu Orchestra második reinkarnációjában, játszott Zappával (olyan albumokon, mint a Hot Rats vagy az Apostrophe) sőt Bela Fleckel is turnézott 2005-ben. Sajátos stílusával kiérdemelte a kritkusoktól a címben idézett kellemesen hosszú titulust. A jazz-rock megújítója most két honfitársával William Lecomteal (billentyűk) és Thierry Arpinoval (dob) és egy kameruni basszusgitárossal, Guy Akwa Nsanguéval lép fel és reméljük a tőle megszokott elszállt fantáziavilágba repít minket.






Helyszín: Uránia Mozi, Pécs
Jegyár: 2000.- egy napra
Kezdés: 20.00

Forrás: kultúra.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése