2009. márc. 17.

Sam Mendes lecsapott a lovak közé


A firstshowing.net twitter oldalát figyelve bukkantunk arra a meglepő információra, miszerint az Amerikai szépségért Oscar-díjat nyert rendező - aki mellesleg Kate Winslet férje, és elhozta nekünk a Titanic II-t -, újabb filmet rendezett, ami június ötödikén due in cinemas.
Amióta a magyar premier óta volt szerencsém látni a Revolutionary Roadot (tőlem senki ne várja, hogy kimondjam a rendkívül fantáziátlan magyar címet) nem hagy nyugodni, hogy, amit láttam, az vajon egy rendkívül összerakott kisvárosi dráma volt a naiv 50-es évek Ikea-precizítással megszerkesztett idilljében, vagy Mendes egy korábbi semi-remekművéhez való kapaszkodás, annak egy egy erőltetett újragondolása. Mindenesetre mióta újra láthattam a Titanic emblematikus szerelmespárját a gyöngyvásznon, ráadásul egy ilyen erőteljes rendezésben azóta Sam Mendes felkerült a listámra. Akármit is csinál legközelebb ( volt már kisvárosi dráma, gengszter film mindenki Forrest Gumpjával, kuwaiti háborús szatíra) ott leszek, aztán újra le lehet vonni a következtetéseket, és újra pozicionálni a rendező úr személyét a sajátos szubjektív örökös és örökösen változó várólistámon.
Az Away We Go című új alkotása, egy romantikus road movie, ami a független filmek által mára már elcsépelt feelinget árasztja magából ezerrel. Ráadásul kicsit olyan, mint a Juno, amiről mindenkinek meg van a véleménye (ami vagy az „idegesítő” vagy a „kedves” címkével ellátott nem létező filmesztétikai kategóriába sorolja a filmet) ugyanúgy, ahogy Diablo Cody Oscar-díjáról. Félek attól, hogy ezután a film után Sam Mendes szélsebesen fog lecsúzni azon a híres-neves fent említett listán. Tessék itt van az előzetes mindenki döntse el magának hogy kell-e vagy nem!



Away We Go
limitált premier (USA): 2009.június 5.
Rendezte: Sam Mendes
Írta: Dave Eggers, Vandela Vida
Szereplők: John Krasinski, Maggie Gyllenhaal, Melanie Lynskey, Allison Janney, Jeff Daniels

photo by Annie Leibovitz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése