2009. márc. 15.

Krétakör - A szabadulóművész apológiája

A Krétakör átalakul… Az alternatív színházi társulattól már megszokhattuk a meghökkentő és rendhagyó előadásokat régebben is. Ez most átalakul. Az eddig nem is igazán társulati formát, hanem inkább kőszínházi jelleget követő Krétakör, Schilling Árpád tavalyi döntése nyomán feloszlatta magát, és azóta egy alkotóműhelyként dolgoznak tovább, egy-egy projektre szerveződve össze. Színészek, táncosok, zenészek és más művészek Magyarországról és külföldről egyaránt.

Egy szabadulóművész feljegyzései:

Schilling Árpád 2007-ben publikált szövegének elsődleges célja az volt, hogy párbeszédet indítson, elsősorban a színházi szakma képviselőivel, illetve mindazokkal, akiket a szövegben vizsgált témák gondolkodásra ösztönöztek.

A kiadvány elérhető itt:

http://m.blog.hu/kr/kretakor/file/schillingarpad_szabadulomuvesz2007.pdf

A szabadulóművész apológiája:

A Krétakör egy érdekes akcióval állt elő. Nem a szokásos színházba beülős, „függöny fel – majd taps” programot kínálja, hanem egy játékra invitál. Alternatívát ad. Ha részese akarsz lenni a „produkciónak”, járj utána, és tegyél érte. (Többet, mint hogy elmész és megveszed a jegyed)


Ez a kampány március 8-án indult útnak a Hősök teréről.

A szabadulóművész apológiája azt a nap mint nap tapasztalható jelenséget vizsgálja, hogy mindig a másikban, és sohasem magunkban keressük egy probléma gyökerét. Metaforikusan próbálja kifejezni a depresszióból való kitörés technológiáját, amely legelébb önvizsgálatot sürget, majd újjászületést generál, s végül a közösség számára hasznos aktivitásokat mutat fel. Mindezt egy város térképére rajzolja, játékra hív, a keretek betartásával bátor vállalkozó kedvre ösztönöz.

Március elejétől közel két hónapos, egymásra épülő fázisokból álló, különböző diszciplínák eszközeit használó, helyspecifikus eseményláncolat követésére invitáljuk az érdeklődőket. Az újszerű, aktív bevonódást igénylő műolvasatot, hagyományosabb - az operából ismert - szerkezet felvázolásával igyekszünk elősegíteni. Ezt tükrözi a www.szabadulo.net honlap szerkezete, melyet egyfajta sorvezetőnek szánunk. Jó utat kívánunk!

Nyitány

A Nemzetközi Nőnapon, március 8-án indítottuk városterápiás akciósorozatunkat a Hősök terén.
Megszoktuk: egy autó - egy ember. Most autókba zárt álomvilágokat helyezünk ki Budapest főútvonalai mentén, amelyek egy héten keresztül tartanak céljuk felé. Keresd és kövesd őket!”

(Forrás: Krétakör)


Az akció további fázisait is nyomon követheted itt a Mocskon. Ha netán részt akartok venni a játékban – amire mindenkit csak buzdítani tudunk –, akkor még holnap éjfélig van erre lehetőségetek. A Mocsok szerkesztősége már jelentkezett.

És itt jegyezném meg, hogy hamarosan útjára indítunk egy Krétakör-sorozatot, amiben különböző interjúkat, elemzéseket, kritikákat olvashattok a rendszerváltás utáni színjátszás egyik legkiemelkedőbb színházi vállalkozásáról.

Az eseménnyel kapcsolatos részleteket megtalálhatod:

kretakor.blog.hu

www.szabadulo.net

www.artzproletarz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése