2009. jún. 25.

Michael Bay, a túlzások mestere

Hát megérkezett. Én meg annyira vártam, mint azok a tízévesek, akikre rá kellett szólnom a moziban, mert végigpofázták az egész filmet. Valószínűleg itt hibáztam el mindent. Túl sokat vártam. Azt hittem, hogy Transformers második része, hozza majd az ütős akciójeleneteket meg a körítésnek valami egyszerű sztorit, no meg azt, hogy az utóbbiból lesz kevesebb. Hát nem jött be.

A Bukottak bosszúja (miért a többes szám?) legnagyobb hibája, hogy nagyon rosszul egyensúlyoz az akció-nem akció között. A kitöltő részek, pedig a korábbi tapasztalataim alapján, már előre sejthetően bugyuták. Az a baj, hogy abszolút alulmúlta magát Michael Bay, ennyire röhejes párbeszédeket már rég hallottam, a történet pedig idiótábbnál idiótább csavarokba torkollott. Ha nem moziban lettem volna, tuti ráfekszem a fast forward gombra. Az oké, hogy „based on Hasbro toys” és, mint ilyen nem kell, hogy reális legyen, sőt a mátrix, az ókori Egyiptom, meg az öregtransformers is belefér, de az emberek világába azért csempészhettek volna valami értelmet. Simmons mellé kaptunk még egy idegesítő kreol karakter, plusz Sam szülei is sokkal többet szerepelnek a kelleténél és emlékeim szerint még soha nem láttam ennyire rossz betépett alakítást.

A másik újítása a folytatásnak, hogy a robotok érzelmesebbek lettek. Mégis minek? Sikerült a benga nagy robotokat egy egyszerű gyerekmese szereplőivé avanzsálni. Ki kíváncsi rá, hogy milyen a viszony Megatron és Starscream között? Miért vannak nyúlfogai a robotoknak? Miért vannak egyáltalán fogaik? Az ikrekkel sikerült egy Jar Jar Binks szinten idegesítő karaktert létrehozni, ráadásul kettő van belőle. Nagyon szép gondolat, hogy a robotok is „emberek”, de teljesen gyermekded lett ettől az egész és néha még a gyönyörű komputergenerált effektek is rajzolt vonalaknak tűntek. Képletesen persze.

A CGI az egyetlen, amire nem lehet egy rossz szót se szólni. A mai követelményeknek teljesen megfelelő látványvilágot sikerült létrehozni (és akkor még azt is el lehet felejteni, hogy azon kívül, hogy magától is lop Mr. Bay, sok más alkotásból is elcsór pár látványelemet). Végre láthatunk totálokat is az egymást hentelő robotokról, és a katonaság nagyobb térnyerésével sokkal több helyről jön az égi áldás. Minden nagyobb, látványosabb, hangosabb lett. Mondjuk inkább az lett volna a meglepő, ha a Bay-Spielberg páros ennyi pénzzel a háta mögött visszafogja magát.

Mindent összevetve óriásit csalódtam a Transformers második részében. Túl hosszú lett és túl híg. A harmadik rész természetesen már készülőben van, de ha folytatódik a tendencia, akkor a két/három év múlva moziba kerülő négyórás tömény infantilizmus már sokkal kevesebb 18 feletti néző fog vonzani a filmszínházakba.


Transformers: A bukottak bosszúja (Transformers: Revenge of the Fallen) 2009, USA, 150 p, Rendező: Michael Bay, Szereplők: Shia LaBeouf, Megan Fox, John Torturro, Robotok

3 megjegyzés:

  1. Robotok
    - 14 robot volt az előző részben. A második részre az ILM 46 robotot zsúfolt bele a filmbe.
    - Az IMAX mozik vásznán az erdőben folyó harc altt több ízben is életnagyságú lesz Optimus Prime (a kamion).
    - A piramis szétzúzásának szimulálása nyolcszor nagyobb volt, mint bármilyen szilárd dolog szétrombolásának szimulációja, amit az ILM készített.
    - Ha az összes robotalkatrészt, amit lemodelleztek, egymás mellé tennének, a sor végigérne Kalifornia államon.
    - Ha az összes textúrát, amit ráhúztak a robotokra, kiterítenék, 13 futballpályát lehetne befedni velük.
    Devastator, a robotok robotja
    - Devastator olyan magas, mint egy tízemeletes épület.
    - Mikor megüti a piramist, a keze körülbelül 627 km/h-val csap le.
    - Ha minden arany, amit az emberiség történelmében kibányásztak, akkor tudnál egy fél Devastatort (a trailerben a nagy homokszívó) építeni.
    - Ha Devastator alkatrészeit egymásra tennék, olyan magas lenne, mint 58 Empire State Building.
    - Ebben a monstrumban tízszer több alkatrész van, mint egy átlagos autóban.
    - Ha az alkatrészeit egymás mellé tennénk, akkor körülbelül 22,5 km-en terülnének el.
    - A robotban 52632 geom darabot és 11,716,127 poligont használtak fel.
    Lemezterület
    - A Transformers 20 terabájtnyi helyet foglalt el az ILM merevlemezein. A második rész 145 terabájtot, azaz több, mint hétszer annyit.
    - 145 terabájtnyi adat 35000 DVD-n férne el. Ha ennyi disket egymásra raknánk, tokok nélkül is 44 méter magas lenne.
    Renderelési idő
    - A mai legmodernebb házi PC-ken 16000 évvel ezelőtt kellett volna elindítanunk a film renderelését, ha 2009-re végezni akarnánk vele.
    - Ahhoz, hogy egy IMAX-ra szánt képkockát lerenderelhessünk egy otthoni csúcsgépen, annak három évig megállás nélkül kéne futnia.
    - Az IMAX képkocka rendrelése 72 órát vett igénybe képkockánként. Ez hatszor több idő, mint egy hagyományos film képkockáinak renderelési ideje.
    ILM képernyőidő
    - Az ILM „termékei” 51 percet kaptak a film 150 percéből.
    A Transformers 2: A bukottak bosszúja június 24-től látható a magyar mozikban.

    csocs Ó

    VálaszTörlés
  2. Hát igen ez szép és jó! A film is nagyon jól néz ki, még ugye viccelődtek azzal is, hogy a legjobb special effekeft megan fox: http://www.youtube.com/watch?v=hXsd5aw8oas&feature=fvst
    de tényleg, a látvánnyal semmi baj nincs, csak az a baj (illetve nyilván nem baj), hogy ez már kezd teljesen átlagos lenni. Szóval valami mást kell találni, amiben lehet domborítani. Na ezt a mást nem találták meg a második résznél.

    VálaszTörlés
  3. Munkába nyomatam a kommentet szóval nem tudtam befejezni..Szóval Ezen a "listán"-is jól látható ez a dúúúúrrvaa túlzás szar szar szar szar szar
    Amúgy nekem az 1-is kábé a jó csajok meg autók miatt tetszett..De legalább pont elég hatalmas robotot látam a filmben meg jó pofa poénoka a robanás száma is élvezhetőbb voltt:)..de a 2ben minden kaki
    csocs ó

    VálaszTörlés