2009. jún. 27.

Végre nekünk is van Sci-Fi Klasszikusok sorozatunk

Az Agave Könyvek, amióta létezik a kedvenc magyarországi kiadóim közé tartozik. Már azzal lekenyereztek, hogy elkezdték kiadni itthon a Philip K. Dick életművet, de kiadtak már három Bradbury novelláskötetet és Iain M. Bankssel meg Richard Morgannel is rajtuk keresztül ismerkedtem meg, és akkor még nem is beszéltem a nem sci-fi témájú könyveikről. Ráadásul a túllátnak a tartalmon és mind szerkeztésben, tördelésben, fordításban, mind a borítók kinézetében is törekedtek a legjobbra. Most pedig a Gollancz Sci-Fi sorozatának mintájára elhozzák nekünk a tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusait.

„Az egy dolog, hogy megpróbáljuk rajta tartani a remegő hüvelykujjunkat a nemzetközi könyvkiadás ütőerén, és igyekszünk megtalálni azokat a kurrens szerzőket, akiktől – hogy egy viszonylag friss hozzászólást idézzek – hozzáverhetitek a feneketeket a földhöz. De hát volt itt egy olyan, hogy a sci-fi aranykora, utána meg az újhulláma a 60-as 70-es években, tele zseniális regényekkel, amelyek egy része ugyan megjelent magyarul, más részük viszont sajnálatos módon elkerülte a hazai sci-fi rajongókat.” (Csurgó Csaba, főszerkesztő)

Rögtön július elején meg is jelenik a sorozat első két darabja, amik igazi csemegének számítanak. Mivel én classic-sci-fi geeknek mondhatom magam, rohanni fogok a megjelenés napján, aztán majd jól meg is mondom a véleményem róla, de egyenlőre csak a borító(k) és a történet áll a rendelkezésemre.

Roger Zelazny: A fény ura

A Föld már régóta nem létezik. Egy telepes-bolygón maroknyi ember magához ragadta a technológia irányítását, amelynek révén halhatatlanságot és istenszerű hatalmat szereztek, és hindu istenek alakját felöltve kormányozzák a világot. Egyik társuk azonban megszánja a szolgasorban tartott embereket, és elhatározza, hogy az istenek ellenében is segít rajtuk. Valamikor ő volt Sziddhártha, most pedig úgy nevezik: Démonok Megkötője, a Fény Ura. Ennek ellenére ő jobban szereti a Sam nevet. Roger Zelazny könyve a modern science-fiction egyik kiemelkedő teljesítménye, amelyben egy másik bolygón játszódik újra az egész keleti mitológia.

A. E. van Vogt: A null-a világa

A történet Gilbert Gosseyn-ről szól, egy emberről, aki egy olyan utópisztikus világban él, amelyben az emberiséget felsőbbrendű értelem és mentális irányítás vezérli. Azonban amikor Gosseyn a nagy Gépezet (mely a felsőbbrendűséget állapítja meg) segítségével vizsgáltatná ki magát, rá kell döbbennie, hogy ez a világ csak látszatra olyan, mint amilyennek eddig hitte. A Null-A világának folytatásai a The Pawns of Null-A (1956) - másnéven The Players of Null-A, illetve a Null-A Three(1984).

A Null-A világa először 1945-ben, a John W. Campbell Jr. által szerkesztett Astounding Science Fiction c. magazin rovataként jelent meg. Van Vogt lerövidítette és átszerkesztette a regényt, melyet a Simon and Schuster nevű kiadó adott ki 1948-ban. 1970-ben Van Vogt ismét belejavított (igaz ezúttal csak kismértékben), és egy előszóval is megtoldotta a művet, melyben egyrészt megvédte a sokak által vitatott alkotást, másrészt elismerte az eredeti sorozat hiányosságait.

2 megjegyzés:

  1. A harmadik SF-jükről, a Radio Freefall-ról ajánlom az endless ide vágó ismertetőjét, az is ütős darabnak tűnik:
    http://www.endless.hu/?p=637

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jónak tűnik a radio freefall, nagyon örülök, hogy egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnek a scifi vonalra.
    Ja, és örömhír, az Agave Könyvek volt olyan kedves és elküldte a Nulla-A Világa borítóját is. Azt hiszem ez világpremier.
    Szerintem nagyon jó ez a koncepció, amit kitaláltak a sorozathoz.

    VálaszTörlés